Het Belang van je DSO (Days Sales Outstanding) voor Jouw Cashflow Positie

In de bedrijfswereld is het beheren van cashflow een cruciale factor voor het succes en verdere groei van een onderneming. Een van de belangrijkste indicatoren die bedrijven gebruiken om de efficiëntie van hun debiteurenbeheer te meten en de impact ervan op de cashflow te begrijpen, is “Days Sales Outstanding” (DSO). In deze blog gaan we dieper in op wat DSO inhoudt, hoe je het berekent, en welke impact het heeft op je cashflow positie.

Wat is Days Sales Outstanding (DSO)?

DSO is een maatstaf die aangeeft hoe lang het gemiddeld duurt voordat een bedrijf zijn uitstaande facturen int. Het vertelt ons hoeveel dagen het duurt voordat het bedrijf zijn verkoop omzet in cash. Kortom, het meet de efficiëntie van het debiteurenbeheer van een bedrijf. Of nog anders gezegd … hoe lang een bedrijf bank speelt voor zijn klanten en eigenlijk alle gemaakte kosten voorfinanciert op deze manier.

De Impact van DSO op Cashflow Positie

Een kortere DSO duidt op een snellere omzetting van verkoop in cash, wat gunstig is voor de cashflow van een bedrijf. Een langere DSO daarentegen betekent dat er meer tijd verstrijkt tussen het moment van verkoop en het moment waarop de cash wordt ontvangen, wat kan leiden tot liquiditeitsproblemen.

Stel je voor dat je een bedrijf hebt dat producten verkoopt met een betalingstermijn van 30 dagen, maar je DSO is 45 dagen. Dit betekent dat je gemiddeld 45 dagen moet wachten voordat je de betaling ontvangt, terwijl je al kosten hebt gemaakt om die producten te produceren. Dit kan leiden tot een situatie waarin je moeite hebt om rekeningen te betalen of om te investeren in groeiende activiteiten, simpelweg omdat je cash vastzit in uitstaande facturen. In het ergste geval kom je daardoor ook in moeilijkheden bij jouw leveranciers door hun facturen veel te laat te betalen.

Je DSO strak houden is dus echt een cruciale gezondheidsindicator van je bedrijf.

Hoe Bereken je DSO?

De formule voor het berekenen van DSO is vrij eenvoudig:

Waarbij:

Uitstaande debiteuren: het totale bedrag aan openstaande facturen op een bepaald moment (bijv. einde maand)

Totale maandomzet (of totale kredietverkopen): het totale bedrag aan verkopen op krediet gedurende een diezelfde periode/maand.

Aantal dagen: de periode waarover je de DSO berekent.

Een concreet voorbeeld:

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je bedrijf op dit moment (de afgelopen maand) € 25.000 aan openstaande facturen heeft en dat je totale (krediet)verkopen (= betaling op factuur) gedurende diezelfde maand € 15.000 bedroegen. Als we de DSO willen berekenen voor de afgelopen maand, die 30 dagen telt, zou de berekening er als volgt uitzien:

DSO =  (25.000 openstaande betalingen / 15.000 omzet op factuur) × 30 = 50

Dit betekent dat het gemiddeld 50 dagen duurt voordat je bedrijf zijn uitstaande facturen int. Op zich zegt dit getal weinig, maar wanneer je het vergelijkt met je factuurvoorwaarden krijg je een beter inzicht in hoe gezond je bedrijf cashflowmatig er voor staat.

Stel je factuurvoorwaarden zijn “betaling 30 dagen na factuurdatum” en je DSO is gelijk aan 50, dan betekent dit dat je klanten gemiddeld 20 dagen te laat betalen. Je speelt als het ware 20 dagen voor bank.

Conclusie:

Het beheren van DSO is van vitaal belang voor het beheren van je cashflow positie. Door het verminderen van DSO kunnen bedrijven hun cashflow verbeteren, waardoor ze meer financiële flexibiliteit hebben en beter kunnen investeren in groei. Het monitoren van DSO en het nemen van maatregelen om deze te verlagen, zoals het verbeteren van debiteurenbeheerprocessen of het aanpassen van betalingsvoorwaarden, kan dus aanzienlijke voordelen opleveren voor bedrijven van elke omvang.

Ik daag elke ondernemer uit om eens de DSO te berekenen van de voorbije maanden of zelfs het voorbije jaar … een echte “eye opener”

Wil je meer weten over hoe je een gezond cashflowbeheer implementeert in je bedrijf en hoe je je DSO zo klein mogelijk kan houden door een strak debiteurenbeheer te hanteren, vraag dan hieronder een gratis strategiesessie aan.

About the author

Business Strategieën

Elke maand tonen we je de meest actuele & inspirerende business strategieën uit binnen-en buitenland. Zo blijf je “always one step ahead” in het optimaliseren van jouw future-proof bedrijf!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Case Studies